Listopad
Na zajęciach kulinarnych uczniowie poznawali tajniki zdrowego odżywiania oraz tworzyli piramidę żywienia. Podczas oglądania prezentacji multimedialnej o składnikach odżywczych w pokarmach, dowiedzieli się, gdzie można spotkać białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dyskutowali o wpływie cukru na zdrowie człowieka i sposobach zamiany go na inne produkty, typu miód, ksylitol, erytrol, itp. Zapoznali się również z akcesoriami kuchennymi i regulaminem pracowni, bez których praca w kuchni nie byłaby możliwa. Zajęcia odbywały się również w angielskiej wersji językowe
Podczas kolejnych zajęć kulinarnych uczniowie tworzyli przepis na naleśniki. Stosując się do instrukcji wykonali samodzielnie ciasto naleśnikowe i usmażyli pyszne naleśniki, które nadziewali według uznania. Była to praca zespołowa, która przyniosła wiele radości i przyjemności. Produkty użyte do wykonania potrawy były smaczne i zdrowe.
Grudzień
Grudzień to czas przygotowania do świąt Bożego Narodzenia, a wraz z nim zapach świerku, pomarańczy i pierników. Uczniowie również w tym czasie pracowali nad przepisem na pyszne pierniki, według swoich rodzinnych zwyczajów. Po stworzeniu przepisu przyszedł czas na wygniatanie ciasta, wałkowanie, wykrawanie, pieczenie i dekorowanie słodkości. Uczniowie sami wykonali lukier i dekorowali ciasteczka według uznania. Było smacznie i kolorowo.
W styczniu uczniowie pracowali nad zagospodarowaniem kuchnio – jadalni. Układali sprzęty i akcesoria kuchenne, planowali wystrój pomieszczenia oraz zastanawiali się w jaki sposób ożywić wnętrze. Podczas zajęć pojawiła się ekipa filmowców i fotografów.